Tysiące pasji i uspokojeń

Sałatki ,surówki

środa, 23 listopada 2016

Przepis pochodzi z dodatku do  GW - Palce Lizac 

 

 Prosta i przepyszna .Polecam z całego serca 

Przepis podaję w oryginale w nawiasach swoje proporcje 

 

5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( dałam trzy średniej wielkości )

czerwona cebula

4- 5 małych ogórków kiszonych (dałam 3 średnie )

mały pęczek szczypiorku

Vinegret 

3 łyżki oliwy z oliwek

2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego  ( ja daję zawsze ryżowy - bardziej delikatny bez zapachu )

1  łyżeczka musztardy ( bez reklamy zawsze używam sarepskiej z firmy Roleski)

sól i świeżo mielony pieprz

Ziemniaki ugotowane w łupinach kroimy w plasterki ( ja w kostkę ) .Cebula w piórka (u mnie  kostka ).Ogórki w kostkę lub plasterki ( ja w kostkę ,a wcześniej obrałam je ze skorki i odcisnęłam nadmiar soku ) .Warzywa mieszamy w salaterce  .Składniki vinegretu mieszamy dokładnie .Polewamy nim warzywa ,mieszamy .

W posypujemy szczypiorkiem ( ja dodałam do całości )

 

pychaaaaaaa !

Najlepiej  smakuje schłodzona kilka godzin w lodówce

poniedziałek, 15 lutego 2016

Przepis pochodzi z Zeszytu 29 obiadów na luty nr 2 /2010 -Kuchnia domowa  Lucyny Cwierczakiewiczowej .

Prosta i bardzo smaczna .Polecam bardzo .Ja następnym razem dodam tylko odrobinkę cukru mniej .

Sama w sobie jest pyszna ,ale z dodatkiem np papryki ,pietruszki smakuje wybornie

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

1 mała główka białej kapusty 

3 marchewki 

1 cebula 

1/4 szklanki oleju 

1/4 szklanki cukru 

1/4 szklanki octu 

1/4 szklanki wody 

1 łyżka musztardy 

1 łyżka soli 

ja dodałam jeszcze pieprz

Przygotowanie :

Kapustę bardzo drobno poszatkowac ,dodac marchew utartą na grubych oczkach i cebulę pokrojoną w cieńkie półkrążki .Z octu ,cukru ,solii wody ugotowac zalewę i gorąca zalewą zalac warzywa ,po czym bardzo delikatnie wymieszac ,dodając olej i musztardę .Pozostawic do ostygnięcia i wstawic do lodówki na 10 godzin .Po tym czasie sałatka jest gotowa do jedzenia .

Smacznego !

niedziela, 24 stycznia 2016

Prosta ,szybka i bardzo smaczna .Polecam 

http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,4,75 html

 

Składniki :

1/2 kg pieczarek 

1 łyżka masła 

1 por 

1 puszka czerwonej fasoli 

3 łyżki majonezu 

natka pietruszki 

sol ,pieprz

Pieczarki obrac i pokroic w plasterki .Usmażyc na maśle .na mocno rozgrzanej patelni.Przełożyc do miski ( ja odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierze ) Dodac drobno pokrojony por .( zmięknie w kontakcie z gorąca pieczarką ) .Wymieszac z odcedzoną fasolą ,majonezem i posiekana natką pietruszki .W razie potrzeby doprawic solą i pieprzem .Udekorowac gałązką pietruszki 

Ja doprawiam pieczarki odrobiną vegety i często zamiast natki dodaję dużo szczypiorku .Nawet z polowy skladników wychodzi solidna porcja dla jednej osoby 

 

wtorek, 27 stycznia 2015

mniam !

Ilośc wg upodobań 

Zrobiłam z :

dwóch ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 

3 jajek i 6 paluszków surimi 

Wszystko pokrojone w kostkę i wymieszane w sosie 

dwie łyżki majonezu wymieszane z łyżką jogurtu naturalnego i 4 łyżeczkami  chrzanu .Doprawilam solą i pieprzem 

Odstawiamy na godzinę do lodówki 

środa, 21 stycznia 2015

Lepiej pózno ,niż wcale .

ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU ,DUŻO SŁOŃCA ,CIEPŁA ,MIŁOŚCI I SUKCESÓW W KAŻDEJ DZIEDZINIE 

Znowu powiało u mnie pustką ,ale niestety tak może byc jeszcze jakiś czas .

Tym razem polecam fasolkę - pyszną fasolkę .

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis - Pyszne Zapiekanki wydanie specjalne 2/2012 

Przepis podaję w oryginale 

Składniki :

20 dkg fasolki szparagowe ,może byc mrożona 

4 łyżki majonezu 

4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 

sól i pieprz 

pęczek koperku 

tłuszcz do formy

Przygotowanie 

1.Fasolkę myjemy i usuwamy końce ( ja dałam mrożoną w kawałkach ) .Gna półmiękko w lekko osolonym wrzątki .Odcedzamy .

2.Przygotowujemy sos : koperek myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy .Majonez mieszamy ze śmietaną ,a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem .Wsypujemy koperek ,mieszamy 

3.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem ( pominęłam ) .Wkładamy fasolkę i równomiernie polewamy sosem majonezowo - śmietanowym .Pieczemy okolo 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C

Zrobiłam z połowy porcji ,żeby  przekonac się jak to smakuje i to był błąd .Było zdecydowanie za  mało 

niedziela, 08 czerwca 2014

Pochodzi z Prześlij Przepis - Kuchnia Dla Jaroszy - wydanie specjalne 8/2010

To bardzo popularne połączenie pochodzi z Austrii - podał autor 

Sałatka jest bardzo prosta w skłądnikach ,szybka i bardzo smaczna .

Podaję w oryginale ( w nawiasach swoje zmiany )

Składniki :

6 ziemniaków ( u mnie 3 średnie )

biała cebula ( u mnie pół ) 

czerwona cebula 

sól ,pieprz 

Sos : 4 łyżki octu ( ja dałam dwie i pół octu ryżowego ) .łyżeczka cukru ( ciut mniej ) ,łyżka oliwy ,łyżka posiekanej natki pietruszki 

1.Ziemniaki myjemy ,gotujemy w mundurkach z dodatkiem łyżki soli .Studzimy ,obieramy i kroimy w talarki 

2.Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki ,oprószamy solą i odstawiamy ,aż zmiękną .

3 .Sos :do 1/3 szklanki wody wlewamy ocet ,oliwę ,wsypujemy cukier i natkę pietruszki .Mieszamy 

4.Ziemniaki mieszamy z cebulą i polewamy sosem .Doprawiamy solą i pieprzem .Odstawiamy na 2 godziny .

Prosto ,pożywnie ,lekko i smacznie .Polecam .

poniedziałek, 24 marca 2014

Tylko kapusta , fioletowa cebulka i przyprawy .Delikatna ,lekko kwaskowa .Pycha .

Z małej główki kapusty zrobiłam dwie w tym jedną na ciepło 

I. Pół główki bardzo cieniutko poszatkowałam ( im cieniej tym jest po prostu pyszniejsza,a przy tym dalej chrupka  ) .Posoliłam i pogniotłam trochę ,żeby ją zmiękczyc  . Polałam sosem : oliwa wymieszana z octem ryżowym ,doprawiona solą ,pieprzem i odrobiną cukru  .Sosik ma byc dośc kwaskowy .Odstawiłam do lodówki ,żeby się przegryzło 

II.Drugą połówkę poszatkowałam ,zalałam odrobiną gorącej osolonej  wody .Gotowałam do miękkości .Na patelni podsmażyłam pasek pociętego w kosteczkę boczku wędzonego ,a póżniej poszatkowaną fioletową cebulkę .Zawartośc patelni dodałąm do kapusty ,doprawiłam ,solą ,pieprzem i octem ryżowym 

I

II

sobota, 01 marca 2014

Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis 9/2013 

Prosta ,bardzo smaczna szczególnie dla tych którym nie przeszkadza smaczek selera (znam takiego który się krzywił i zwijał ,ale całą miskę prawie zjadł ,coby się podobno nie zmarnowało !).Polecam 

Przepis podaję w oryginale

1/3 pęczka selera naciowego 

około 1/2 kapusty pekińskiej 

1/2 pęczka posiekanego szczypiorku ( świetnie smakuje też z koperkiem - jedna i druga wersja przepyszna )

sos czosnkowy ( nie podany o jaki chodzi więc zrobiłam swój - śmietana ,ząbek czosnku ,sól ,pieprz ,kilka kropel soku z cytryny .Można użyc jogurtu naturalnego ,a wtedy będzie i dietetycznie i pysznie )

łyżeczka miodu palmowego ( pominęłam )

kilka kropek soku z z cytryny 

Przygotowanie : 

1.Selera kroimy w cienkie plasterki .Dodajemy tyle samo poszatkowanej kapusty.Mieszamy ze szczypiorkiem 

2.Surówkę doprawiamy sokiem z cytryny i miodem .Polewamy sosem czosnkowym mieszamy 

Zamiast miodu palmowego ,możemy użyc 1/2 łyżeczki zwykłego miodu ( jest słodszy od palmowego ) 

Ja nie znoszę słodkiego posmaku w wytrawnych daniach ( poza maleńkimi wyjątkami ) więc nie użyłam żadnego z miodów 

niedziela, 19 stycznia 2014

Prosta i przepyszna .Uwielbiamy ją 

Zrobiłam z : 

70 dkg kapusty kiszonej ( drobno ją posiekałam ) 

2 dużych marchewek (starte na tarce ) 

2 dużych jabłek ( starte na tarce o dużych oczkach ) 

pęczka natki pietruszki 

2 - średniej wielkości  czerwonych cebul ( drobno posiekane ) 

Całośc doprawiłam pieprzem ,cukrem ,oliwą z oliwek 

Pycha !

niedziela, 13 października 2013

Przepis pochodzi z gazetki Palce Lizac z 6.czerwca 2011

Świetne połączenie smaków ,bardzo fajnie smakuje do delikatnych mięs .Nigdy nie trzymam się sztywno ilości składników ,a sos mieszam wg uznania i ilości .Składniki mają byc otulone sosem ,a nie w nim pływac ,często zwiększam ilośc chrzanu ,a zmniejszam majonezu .Robiłam wg podanych ilości i wyszła całkiem smaczna ,ale my wolimy bardziej zdecydowane smaki ,więc zawsze tego chrzanu jest więcej .

Polecam gorąco 

Przepis podaję w oryginale ,ze swoimi proporcjami w nawiasach 

Składniki : 

4 marchewki ( u mnie tym razem dwie średnie ) 

1 jabłko 

1 mały por ( ja dałam kawałek mniej więcej 5 cm) 

1 łyżeczka chrzanu ( dałam dwie )

1 łyżeczka soku z cytryny 

3 łyżki majonezu ( dałam dwie )

sól ,pieprz (daję biały )lub seczuański ( mniam )

Umyte marchewki i obrane ze skórki jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach ,skrop sokiem z cytryny .Dokładnie umyty i osuszony por pokrój w cieńkie talarki ( ja kroję dośc drobno ) 

Połącz w misce marchewkę ,jabłko i por .Dodaj majonez i chrzan ,dopraw solą i pieprzem ,wymieszaj i zajadaj 

Smacznego !

wtorek, 17 września 2013

Skorzystałam z przepisu podanego na opakowaniu .Od siebie dodałam tylko sos sojowy .Szpinak wyszedł bardzo smaczny ,aromatyczny i dośc ostry

Składniki :

1 opakowanie szpinaku ( dałam 3/4 ),

2 marchewki ( dałam jedną )

2 ząbki czosnku 

1 papryczka chili ( dałam kawałek )

olej do smażenia 

przyprawy :sól ,kolorowy pieprz ,ewentualnie sos sojowy 

Przygotowanie : 

Umyj szpinak i wrzuc na patelnię posmarowaną wcześniej olejem .Dodaj przyprawy ,oraz umyte i pokrojone w cieńkie paski chili ,dodaj zmiażdżony czosnek i duś przez chwilę .Marchewkę umyj ,obierz i pokrój w słupki ,następnie wrzuc na rozgrzany tłuszcz ,smaż krótko .Dolej sos sojowy .

niedziela, 11 sierpnia 2013

Bardzo smaczna .Nadaje się na grilla ,do dań obiadowych ,do kanapki ( po odsączenie - zamiast ogórka ) .Ilośc,ostrośc robimy wg własnego gustu i potrzeb .

Ja zrobiłam z jednej  średniej wielkośc ( ciut przerośniętej ,bo zwyczajnie nie nadążam z przetwarzaniem działkowych plonów )

Jak cukinia jest malutka to nie obieramy ,jak ciut przerośnięta ,albo przeleżała wtedy obieramy ze skórki .Kroimy w plasterki .

Robimy sos ( wyszło mi pół szklanki ) : do oliwy dodajemy sól ,pieprz ,ostrą paprykę w proszku ,troszkę cukru ,dwa przeciśnięte przez praskę  ząbki czosnku .Do tego dodajemy ocet ryżowy .Sos ma byc  dośc kwaśny i pikantny .Mieszamy i polewamy cukinię . Odstawiamy do lodówki na pół do godziny czasu.Całośc posypujemy szczypiorkiem 

Smacznego !

 Avocado to wdzięczny materiał do obróbki ,można z nim wyczyniac cuda.I prawie wszystko wychodzi bardzo smaczne ,pod warunkiem ,że jest dobrze doprawione ,bo avocado niestety sam w sobie niezbyt dobrze smakuje ,raczej bezpłciowo i mdławo .

Dzisiaj z jednego avocado zrobiłam surówkę i pastę do chleba 

Surówka : 

pomidor ( kroimy w kosteczkę ) 

pół avocado ( wcześniej wsadzone do lodówki ) kroimy również w kosteczkę 

Robimy sos : oliwę mieszamy z ocetem ryżowym albo sokiem z cytryny lub limonki ,dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku ,dodajemy jedną papryczkę z zalewy piri - piri.Sos dobrze doprawiamy solą ,pieprzem i ociupinką cukru .Całośc mieszmy i polewamy pomidorki i avocado .Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny .Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem .

Surówkę podajemy w łupinkach po avocado ( kilka talerzy mniej do mycia ) 

Pasta : 

pół avocado rozgniatamy widelcem ,dodajemy ząbek lub dwa czosnku przeciśniętego przez praskę ,kawałek ostrej papryczki i garśc posiekanego szczypiorku .Doprawiamy  świeżo zmieloną solą i pieprzem Mieszamy i odstawiamy do lodówki ,żeby się przegryzło .Smarujemy chlebek i zajadamy 

piątek, 28 czerwca 2013

Ostatnio próbowałam u koleżanki tak zrobioną kapustę i bardzo mi zasmakowała .Wypytałam co i jak i oczywiście zrobiłam .Dla mnie  super ,coś innego 

Kapustę szatkujemy ,gotujemy np na bulionie  do miękkości ( prawie ).Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulkę ,startą na tarce o grubych oczkach marchewkę .Przekładamy do kapusty ,dodajemy pokrojoną paprykę .Chwilę razem gotujemy .Doprawiamy solą ,pieprzem ,czubrycą ,ostrą papryką ew vegetą .Na koniec dodajemy trochę koncentratu i ostrego ketchupu 

piątek, 07 czerwca 2013

Szybka i przepyszna .Wystarczy tylko zrobic sos i już .Sosy robię różne ,w zależności na co mamy ochotę i do czego ją podaję .Tym razem zrobiłam z : troszkę oliwy ,ciut cukru ,sól ,pieprz ,przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku ,ocet ryżowy ( można dodac ocet winny - tylko już smak nie ten )

Mało to opłacalny biznes dla 3 osobowej rodziny ,tym bardziej ,że ja osobiście wyjadam prawie połowę przy próbowaniu .Paczka mała ,a chętnych dużo 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino