Tysiące pasji i uspokojeń
Przetwory
wtorek, 26 stycznia 2016
Sezon ogórkowy jeszcze daleko ,ale polecam przepis do zapamiętania i zapisania . Zrobiłam w tamtym roku kilka słoiczków na próbę i żałuję ,że tak mało .W tym roku zrobię dużo więcej . Sałatka jest bardzo ,bardzo smaczna .Idealna jako dodatek do domowych obiadów Przepis pochodzi z gazetki PRZEŚLIJ PRZEPIS - PRZETWORY I NALEWKI WYDANIE SPECJALNE 6/2013 Przepis podaję w oryginale Składniki : 5 kg ogórków 6 cebul 4 łyżki soli Zalewa : 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 4 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżki mielonego pieprzu 2 opakowania sosu koperkowo- ziołowego Przygotowanie 1.Warzywa obieramy ,kroimy w plasterki ( na tarce idzie błyskawicznie ),solimy i odstawiamy na 2 godziny .Odlewamy sok ,który puściły . Moja uwaga - nie wylewajcie całego soku ,póżniej trzeba trochę uzupełnic płyn w słoiczkach 2.Składniki zalewy mieszamy i wlewamy do ogórków .Odstawiamy na 10 minut . Sałatkę z zalewą wkładamy do słoików .Pasteryzujemy 10 minut Smacznego
wtorek, 13 sierpnia 2013
Przepyszna ,aromatyczna.Świetnie sprawdza się solo ,jak i dodatek do sałatek ,surówek ,dań z grilla,grzanek ,wędlin ,serów itp Przepis pochodzi z gazety Oliwia ,wycięty dawno temu ,ale nie jeden raz już korzystałam z tego przepisu . Podaję w oryginale .Jedyna moja zmiana to większa ilośc octu winnego .W przepisie są 1-2 łyżki ,to dla nas zdecydowanie za mało .Oczywiście jak ktoś lubi bardzo delikatnie ,to może dac taką właśnie ilośc Składniki : 4 papryki ( żółta ,czerwona ,zielona ,pomarańczowa ) 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej pietruszki 150 ml oliwy 1-2 łyżki octu z białego wina ( ja daję 5-6 ) sól ,pieprz Przygotowanie : Papryki umyj i osusz ,ułóż je w całości na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Wsadz je do nagrzanego piekarnika ( 220 C ) .Piecz około 20 minut ,od czasu do czasu obracając ,aż skórka będzie prawie czarna .Gorące strąki ostrożnie przełóż do miski lub garnka ,szczelnie przykryj folią i odstaw na 20 minut ( nigdy tak nie robię - zawsze przykrywam paprykę wilgotną ściereczką ) Papryki obierz,usuń gniazda nasienne ,miąższ pokrój w paski ,czy większe fileciki .Czosnek drobno posiekaj ,oliwę wymieszaj z octem . W słoiku lub szklanym naczyniu układaj kawałki papryk ,oprószając je pieprzem i solą ,posypując czosnkiem oraz natką .Na końcu zalej oliwą z octem . Przechowuj w lodówce i wykorzystaj w ciągu 2 dni .Kiedyś wsadzona w róg lodówki ,stała tydzień i była chyba najlepsza Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Anię
piątek, 14 października 2011
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari - Kuchnia bez Granic Za zrobienie tej marmolady zabierałam się chyba ze sto razy ,zawsze coś mi wypadało ,aż nabrało :: mocy urzędowej ::i jest zrobiona Super kolor ,świetny zapach i smak z wyrażną nutką cytrusową ( idealne dla wielbicieli dzemów pomarańczowych i cytrynowch ) .Jedno ale - jak dla mnie za słodki .Następnym razem zmniejsze znacznie ilość cukru Potrzebujemy : 1 kg mlodej marchewki 1 kg jabłek ( najlepiej antonówek ) 1 kg cukru skórka otarta z 2 cytryn 1 1 dużej pomarańczy sok z jednej cytryny 1 spory kawałek klącza imbiru 1 szklanka zródlanej wody Marchewkę i jabłka obrać ,zetrzeć na tarce z dużymi otworami .Przełożyć do płaskiego rondla i dodać szklanę wody ,cukier ,gotować stale mieszając do chwili ,aż powstanie jednolita masa ( około 30 minut ) .Imbir obrać i zetrzeć na tarce .Skórkę z cytrusów ,sok i utarty imbir dodać do masy marchewkowej ,wymieszać i gotować na maleńkim ogniu jeszcze 10 minut .Odstawić w ciepłe miejsce ,a gdy marmolada ostygnie raz jeszcze zagotować ,stale mieszając na maleńkim ogniu .Gorącą marmoladę przelożyć do małych wyparzonych czystych słoików ,zamknąć wygotowanymi pokrywkami .Odwrócić do góry dnem i przykryć ciepłym kocem .Pozostawić do wystygnięcia .Można też pasteryzować tradycyjnym sposobem . Ja właśnie wybrałam tradycyjny sposób i pasteryzowałam okolo 20 minut .Dodatkowo z uwagi na konsystencję całość zmiksowałam
sobota, 03 września 2011
Przepis nr I ( łagodny ) 1 Kg bakłażanów 1 kg papryki czerwonej 1 kg pomidorów Kilkanaście ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę ( ilość zależy od upodobań ) Sól ,pieprz ,papryka w proszku łagodna ,trochę octu winnego do smaku i trochę oleju Bakłażany i paprykę opiekamy w piekarniku lub na grillu ( bakłażana trzeba nakluć ) .Obieramy ze skórki .Przekladamy do garnka ,dodajemy pomidory obrane ze skórki i czosnek .Wszystko razem ma się pyrkać na małym ogniu aż warzywka się rozpadną .Na koniec miksujemy ,doprawiamy solą ,pieprzem ,papryką i octem winnym .Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 15 minut Skladniki można oczywiście zwiększyć bo z takiej ilości wychodzi okolo 2 słoiczkow Ajvar jest pyszny ,aromatyczny i ma przepiękny kolor .Używam go prawie do wszystkiego
środa, 24 sierpnia 2011
Sałatka z buraków - przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego z 1999 r .Robiłam ją pierwszy raz ( ha po tylu latach doczekała się zrobienia ) .Wejdzie do mojego menu ,jest pyszna i raczej nie należy do aż tak pracochłonnych .Jedynym minusem jest to ,że wyszła ciut za kwaśna ( być może dlatego ,że dalam mniej cukru niż zalecany ,ale kwestia słodyczy jest ok z moją ilością cukru ,tylko następnym razem dam troszkę mniej octu i będzie super ) Potzrebujemy : 2 kg buraków ,1 kg marchwi ,1 kg kwaśnych jabłek ,2 duże cebule Zalewa : 2 szklanki octu winnego ,2 szklanki wody ,póltorej szklanki cukru ( ja dałąm 1 szklankę ) ,3 liście laurowe ,8 ziaren ziela angielskiego ,10 ziaren pieprzu ,2-3 łyżki soli ( ja dałąm dwie ) Buraki ugotować w łupinach ,ostudzić i obrać .Oskrobaną marchewkę i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Cebulę pokroić w półplasterki ( ja posiekałam drobno ),a jabłka w słupki ( ja starlam na tarce tak jak buraki i marchew ) Zagotować zalewę ,wlać do przygotowanych warzyw ,wymieszać ,przełożyć do słoików .Pasteryzować 20 minut Wygląda to tak
poniedziałek, 25 lipca 2011
Olej smakowy - bardzo aromatyczny i dość ostry .Papryki ostre zawierają dużo kapsaicyny która podobna ma działanie przeciwnowotworowe Do buteleczki powędrowały cztery ząbki czosnku ,3 liście laurowe ,kilka papryczek ostrych pepperoni ,papryki chilli w strąkach ,2 listki rozmarynu,ziele angielskie i pieprzWszystko zalane olejem słonecznikowym .Bardzo często używam lnianego ,tym razem padło na zwykły słonecznikowy
piątek, 15 lipca 2011
Wiśnie - dzisiaj zaczełam ja produkcję .Na pierwszy rzut poszły wiśnie już tak dojrzałe i soczyste ,że trzeba było na gwałt je zrywać .Nie mam specjalnego przepisu ,zawsze robię na oko .Dojrzałe owoce zasypuję cukrem i gotuję .Jak puszczą sok przelewam do słoików i pasteryzuję około 20 minut .Gotowe .Wiśni nie pestkuję ( takie smakują najlepiej i nie szkodzi ,że mówią że pestki to trucizna ).W zcasie podgrzewania niektóre wiśnie pękają wtedy wyciągam pestkę ,reszta zostaje Ogórki małosolne - pierwszy działkowy zbiór ogóreczków .Soczyste pachnące ,bez oprysków . Produkcją ogórków zajmuje się mój mąż i muszę przyznać ,że wychodzą mu rewelacyjnie czy to małosolne ,czy kiszone i bardzo rzadko zdarza się zepsuty słoik.Jak wcześniej wspominałam przepis na zalewę do małosolnych i kiszonych mąż dostał od mojej babci . Na litr wody 1 płaska łyżka soli kamiennej .Wodę zagotować dodać sól ,ostudzić ( ilość solanki zależna od ilości ogórków) ,do tego bardzo dużo kopru i kilkanaście ząbków czosnku ( najlepiej polskiego nigdy chińskiego ) ,spory kawałek chrzanu ,listek czarnej porzeczki i parę ziarenek gorczycy.Czekamy dwa ,trzy dni i zajadamy najlepsze małosolne ogóraski na świecie |
Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |