Tysiące pasji i uspokojeń

Tarty

niedziela, 08 czerwca 2014

Przepis pochodzi z książki Ciasta Wytrawne - Aleksandra Chomicz - Alina Stradecka

Bardzo smaczne danie ,ciut przeze mnie zmodyfikowane .Polecam

Przepis podaję w oryginale z moimi zmianami w nawiasach 

Ciasto :

250 d kg mąki ,3 gałązki natki pietruszki ,1/2 kostki masła ,żółtko,sól ,tłuszcz do formy ( ja od siebie dodałam łyżkę śmietany ,bo ciasto dośc mocno się kruszyło ) 

Wierzch :

po 15 g mielonej wołowiny i wieprzowiny ( u mnie 30 dkg wieprzowego ) 

200 g pieczarek ,2 cebule ,2 plastry wędzonego boczku ( u mnie dwa małe kawałki ) ,łyżka oleju ,2 łyżki mleka ,3/4 szklanki śmietany ,jajko ,2 gałązki świeżej bazylii ( u mnie suszona ) ,sól ,pieprz 

Mąkę przesiac na stolnicę .Dodac 1/2 łyżeczki soli ,posiekaną natkę pietruszki ,wiórki masła i żółtko .Zagnieśc gładkie ciasto ,zawinąc je w folię i włoży do lodówki na pól godziny .

Przygotowac nadzienie .Cebulę obrac ,podzielic na pół i pokroic w piórka .Pieczarki oczyścic ,pokroic w półplasterki .Boczek pokroic w kostkę .Olej rozgrzac na patelni .Podsmażyc boczek i cebulę .Dodac mięso  i mieszając ,smażyc ,aż lekko zbrązowieje .Dodac pieczarki i smażyc jeszcze 3 minuty .Przyprawic solą i pieprzem ( ja dodatkowo dodałam wędzoną paprykę i trochę sosu sojowego ) ,ostudzic 

Śmietanę roztrzepac z jajkiem i mlekiem ,przyprawi solą i pieprzem ( ja dodałam jeszcze gałkę muszkatołowa ) oraz dwa plastry żółtego sera .Formę wysmarowac tłuszczem ,wylepic ciastem ,ponakłuwac widelcem .Wstawic na 8 minut do piekarnika nagrzanego do 200 C.Mięso wyłożyc na podpieczone ciasto .Polac śmietaną z jajkiem i mlekiem .Na wierzchu ułożyc kilka listków bazylii .Piec 40- 50 minut ( ja 30 ) w nagrzanym do temperatury 220 C.Uc pozostałymi listkami bazylii ( pominęłąm ) 

Rady autorek : ciasto można doprawic gałką muszkatołową lub curry .Do śmietany ,którą zalewamy nadzienie ,można dodac 100 g startego sera typu gouda lub edamski .Świeżą bazylię można zastąpic suchą 

Proste składniki ,tanie i smaczne danie .Dobrze smakuje na ciepło i na zimno .Swietnie smakuje z sosem ajvarowo -pomidorowym 

20:08, lutka40 , Tarty
Link Komentarze (7) »
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino