Tysiące pasji i uspokojeń

Obiadowe

piątek, 28 października 2016

Przepis pochodzi z dodatku do GW - Spotkania ziemniaczane nr 27

Cudownie mięciutkie ,z lekko chrupiącą skorką ,aromatyczne .Świetnie smakują z ketchupem ,sosem czosnkowym .Niestety są dośc pracochłonne i szybko tracą jędrnośc ,ale warto trochę się  pomęczyc  i zaserwowac rodzince coś innego niż frytki .

Przepis podaję w oryginale .

Składniki :

Puree

50 dkg ziemniaków

1 łyżka masła

1 jajko

1 żółtko

1 czubata łyżeczka soli

1/8 łyżeczki pieprzu( dałam dużo więcej )

Ciasto :

1/2 szklanka wody 

1 łyżka masla

1/2 łyżeczki soli

po 1/8 łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej

1/2 szklanki mąki

2 jajka 

oraz 1 litr oleju 

Przygotuj  puree - obierz ziemniaki pokrój w kostkę ,zalej zimną wodą ( poziom powinien sięgac powyżej 2 cm powyżej ziemniaków.Gotuj 15 minut bez pokrywki ,aż ziemniaki będą miękkie .Odcedż ziemniaki ,ponownie włóż do garnka ,odparuj .Ugniec ziemniaki,dodając masło ,jajko i żółtko oraz sól i pieprz .Mieszaj drewnianą łyżką ,aż masa będzie gładka .Przykryj i zabezpiecz przed wystygnięciem .

Zrób ciasto 

Zagotuj wodę z masłem ,solą ,pieprzem i gałką .Zmniejsz ogień ,wsyp od  razu całą mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką .Po 1-2 minutach ,gdy masa zacznie odchodzic od ścianek rondla ,zdejmij z ognia ,odstaw na 3 minuty .Wbij jajko ,energicznie wymieszaj ,następnie wbij drugie i wymieszaj jeszcze raz.

Do ciasta dodaj puree i mieszaj ,aż obie masy dobrze się połączą.Przełóż do worka cukierniczego .Rozgrzej piekarnik do 80 -100  C 

Wlej do rondla olej ,rozgrzej do 190 C.Wyciskaj paseczki ( 5- 6 CM ) ziemniaczanego ciasta prosto do gorącego oleju ,smaż po 2- 3 minuty na złoty kolor ,osącz na papierowym ręczniku 

Usmażone paseczki wkładaj do piekarnika ,aby pozostały chrupkie i nie ostygły ( ten etap można pominąc )

środa, 14 maja 2014

Pomysł pochodzi z : 

http://ctalfakhishah.blogspot.com/2014/04/roti-gulunlg-bersama-cheese.htm

 Banalnie ,ale przepysznie .Do podstawowej wersji potrzebny jest chleb tostowy ,ser żółty i parówka .Możemy pokombinowa i dodac pokrojoną cieniutko ,podsmażoną pierś kurczaka o smaku np kebaba ,kawałek pomidorka ,ogórka ,posmarowac ketchupem ,posypac szczypiorkiem.Można dodac szynkę ,żólty ser ,pieczarkę .,ogórka kiszonego .

Na kromkach sera kładziemy składniki i panierujemy jak kotlety w jajku i bułce tartej .( mocno dociskamy )Smażymy jak kotlety 


Bardzo delikatne ,soczyste i aromatyczne mięsko .

Nogi kurczaka nacieramy ulubionymi przyprawami i wstawiamy na noc do lodówki ( ja użyłam tylko papryki i pieprzu  ) .Następnie zalewamy mlekiem ,dodajemy dwa ,trzy ząbki czosnku ( pokrojone ) ,trochę majeranku ,pieprzu ziołowego ,i trzy duże łyżki sosu sojowego ,listek laurowy ,ziele angielskie .Gotujemy na małym ogniu 40 - 45 minut .Po wyjęciu ściągamy skórę bo jest paskudna ( tzn tak wygląda -  ) i zajadamy z surówką 

sobota, 03 maja 2014

Pomysł pochodzi z gazetki Prześlij Przepis  5/2008 .Robiłam kulki wg oryginału i polecam bo są pyszne .Mój przepis czy raczej pomysł to jak  zwykle tysięczna kombinacja ,ale bardzo ,bardzo smaczna .Dietetyczna i w smaku przypominająca trochę ruskie pierogi .Polecam jedną i drugą wersję .

Przepis podam w oryginale ,a w nawiasach swoje zmiany 

Składniki : 

300 g białego sera ( ja daję kostkę półtłustego kupionego w Netto - najbardziej mi odpowiada - z kupnych oczywiście ) 

1 jajko 

2 łyżki mąki pszennej 

2 łyżki bułki tartej 

przyprawy : ostra papryka w proszku ,pieprz ziołowy ,sól ,oregano ,vegeta ( ja dałam dużo pieprzu ,sól i gałkę muszkatołową ) 

olej do smażenia 

Od siebie dodałam ząbek czosnku i przesmażoną cebulkę 

Przygotowanie : 

1.Ser łączymy z mąką ,jajkiem ,dokładnie mieszamy i doprawiamy vegetą ,oregano ,pieprzem ziołowym i solą .

Moja wersja - do sera dodajemy przeciśnięty czosnek ,usmażoną na złoto i ostudzoną cebulkę .Doprawiamy pieprzem ,solą i gałką .

2.Z masy formujemy małe kulki ,obtaczamy w bułce tartej .Na patelni rozgrzewamy dużą ilośc tłuszczu ( bez przesady - wystarczy trochę ) i smażymy na rumiano .

Świetnie smakują solo ,albo z sosem szczypiorkowym lub innym ulubionym 

Z kostki sera wychodzi 8 kulek ( są bardzo syte ) 

Do tego suróweczka i mniam .

 

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Robię je bardzo często ,nie wiem czemu do tej pory jeszcze nie pojawił się na blogu 

Inspiracja : 

http://irinadavydova.blogspot.com/2011/11/polpette-di-zucchine.htmlc

Przepis jest banalnie prosty i niezwykle smaczny .Daje  wiele możliwości w komponowaniu smaku ,dodatkach .Możemy dodac ser ,natkę ,szczypiorek ,bazylię ,oregano ,i co tam dusza zechce .Można zrobic jak w oryginale - zetrzec cukinię ,podsmażyc na oliwie z czosnkiem ,zblendowac( pulpety mają wtedy jednolitą konsystencję )  ,dodac ser wędzony ,parmezan ,natkę ,jajko .Włożyc na około 2 godziny do lodówki .Następnie wilgotnymi rączkami formowac pulpeciki obtaczac w bułce i piec w piekarniku 180- 200 C przez około 20 - 25 minut  ( UWAGA ( nie przypalic ,bo będą niesmaczne )

Można je smażyc na oleju ,gotowac w delikatnym bulionie lub calkiem już dietetycznie w wodzie 

Mnie osobiście smakują ostatnio gotowane w bulionie . Póżniej robię do tego sos np ajvarowy lub śmietanowy z pleśniowym serem i szczypiorkiem - pycha!!!

Pulpety bez sosów są bardzo dietetyczne i lekkie ,ale to te bardziej kaloryczne dodatki sprawiają ,że są po prostu pyszne .Dla tych co na diecie idealne .Polecam .

Ja tym razem zrobiłam z jednej cukinii ( tak na oko ważyła może 30-40 dkg ) .Obrałam ją ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach ( można jak w oryginale zblendowac ) .Startą cukinię posoliłam i odstawiłam na około 20 minut ,następnie dobrze odcisnęłam nadmiar soku ( to ważne ,żeby masa nie była zbyt wilgotna ,bo będzie wchłaniac więcej bułki i mogą pózniej wyjśc twarde ) .Do odciśniętej masy dodałam małe jajko ,garśc pietruszki ,dużo pieprzu ,trochę vegety .5 dośc kopiastych łyżek bułki tartej .Całośc dokładnie ,ale szybko wyrobiłam .Uformowałam małe pulpeciki i gotowałam je na bulionie do czasu wypłynięcia .Na koniec najlepsze - sosik ,suróweczka i dietetyczny obiad gotowy .

Polecam również przepis w oryginale - jest równie pyszny ,a nawet bardziej .

Smacznego ! 

\

wtorek, 15 kwietnia 2014

Przepis pochodzi z książeczki Poradnika Domowego -Dla każdego coś smacznego 6/2000

Bardzo proste i smaczne danie .Wystarczą ziemniaki z wczorajszego obiadu ,szpinak i już prawie gotowe .

 

Przepis podaję w oryginale z moimi zmianami w nawiasach 

Składniki :

500 dkg szpinaku ( ja daję 450 mrożonego ) 

25 dkg ziemniaków ( czasami daję więcej 30- 35 ) 

3-4 parówki ( daję ostre białe kiełbaski - cieńkie - chwilę je gotuję i ściągam skórkę  ) 

2 jajka 

2 czubate łyżki startego żółtego sera ( cheedar )

łyżeczka posiekanego świeżego lub pół łyżeczki suszonego tymianku 

po 3 łyżki mąki i bułki tartej ( czasami trzeba dac więcej jeżeli masa jest dośc mokra )

gałka muszkatołowa 

olej ,

sól i pieprz 

ja od siebie dodaję jeszcze czosnek 

Ziemniaki dobrze wyszorowac,ugotowac w łupinach ( można wykorzystac pyrki z wczoraj ) .Przebrany i umyty szpinak włożyc do garnka ,podlac kilkoma łyżkami wody ,posolic i dusic na małym ogniu. Gdy będzie miękki starannie osączycz wody i zmiksowac ( mrożony należy rozmrozic ,chwilę pogotowac do odparowania wody )

 Ziemniaki obrac,przecisnąc przez praskę ,ostudzic i dokładnie ale szybko wymieszac ze szpinakiem ,jajem ,serem ,tymiankiem ( u mnie też czosnek )i pozostałymi przyprawami .Parówki ( białe kiełbaski ) pokroic na krótkie kawałki i każdy oblepic szczelnie masą ziemniaczano - szpinakową .Wałeczki obtoczyc najpierw w mące ,potem w roztrzepanym jaju ,a na końcu w bułce tartej i usmażyc na gorącym oleju na złoty kolor.Podawac z sosem pomidorowym .

Ważne - masa musi byc dobrze doprawiona i wyrazista w smaku .

Smacznego !

 

poniedziałek, 24 marca 2014

Przepis wycięty z jakiejś gazety 

Robię je często w formie kieszonek .albo wymyślam nowe formy np wielkiego pieroga lub w takiej postaci jak na zdjęciach .Bardzo proste,ale pyszne  .Ciasto to nic innego jak ciasto na kopytka ,ale nadziane pysznym farszem i podsmażone smakują wybornie jak na tak proste składniki .

Bardzo dobrze smakują z sosami . Ja najczęściej robię sos szczypiorkowy .Błyskawiczny i bardzo smaczny .Odlewam małą chochelkę z domowego rosołku ( wyrazistego w smaku ) ,dodaję dobrą śmietanę i sporo drobniutko pokrojonego szczypiorku .Doprawiam solą i pieprzem .Pycha !

Przepis podaję w oryginale ( moje zmiany w nawiasach )

Składniki :

40 dkg ugotowanych ziemniaków 

2-3 łyżki mąki ( zdecydowanie z mało - ja daję nawet do 10 w zależności od rodzaju ziemniaków )

1 jajko 

2 ząbki czosnku ( daję jeden większy )

10 dkg pieczarek ( czasami więcej )

1 łyżka masła

8 małych plasterków sera żółtego

olek do smażenia - można masełko wtedy są jeszcze lepsze

sól ,pieprz plasterki czerwonej cebuli do dekoracji ( pomijam dekorowanie cebulą ,ale siekam ją i podsmażam razem z pieczarkami )

natka 

 Sposób przygotowania 

1.Ziemniaki przeciśnij przez praskę albo przepuśc przez maszynkę do mięsa .Do zmielonych ziemniaków dodaj mąkę oraz jajko .Wsyp sól i pieprz do smaku .Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę .Dobrze wyrób .

2.Pieczarki oczyśc ,posiekaj ,usmaż na maśle ( ja dodaję jeszcze cebulkę ) .Przypraw do smaku .Z ciasta ziemniaczanego uformuj 16 placuszków .Na połowie rozłóż ser oraz farsz pieczarkowy .Przykryj pozostałymi placuszkami i dobrze zlep brzegi 

3.Na patelni rozgrzej olej ( masło ) .Włóż przygotowane kotleciki i usmaż na rumiano z obu stron .Gotowe kieszonki z pieczarkami przełóż na talerz .Posyp plasterkami czerwonej cebuli.Podawaj z sałatką z sezonowych warzyw 

środa, 19 marca 2014

Całkiem ,całkiem .Powiem ,że nawet bardzo mi smakowały .Mam coraz większą niechęc do mięsa - więc może dlatego tak mi wszystko smakuje ? Nakręcam się czytając ,oglądając ,słuchając ,co to nasze mięsiwko zawiera i mam odrzut - jak stąd na Marsa.

Miałam  przy ich robieniu chwilę paniki i wkur.....czytaj zdenerwowania .Kaszka po dodaniu do mleka raptem zrobiła się tak gęsta ,że trudno było mieszac łychą ,ale póżniej było lepiej ,coraz lepiej .Końcowy efekt to puszystośc ,miękkośc - czyli jednak tak miało byc .Robiłam je pierwszy raz więc ciemnota totalna .Teraz będę już wielką mądralą i spokojnie będę mieszac - bez paniki 

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Swojska i Smaczna - wydanie specjalne 2/19-11- Poradnik Domowy 

Składniki : 

1,5 szklanki kaszy manny 

szklanka mleka 

5 dkg masła

4 jajka - 

2-3 łyżki mąki 

pęczek koperku 

sól ) od siebie dodałam pieprz )

Mleko zagotowac z połową masła i szczyptą soli ,do wrzącego wsypac kaszę i - mieszając ugotowac ,( mieszac szybko i zdecydowanie - robi się  taki lekko twardawy  glutek ) .Jaja wybic ,oddzielając zółtka od białek .Pozostałe masło utrzec na puch z żółtkami,a potem z kaszą na jednolitą masę ( najlepiej w makutrze ) 

Z białek i szczypty soli ubic  sztywną pianę ,połączyc posiekany koperek ,wymieszac .

Stolnicę posypac mąką ,wyłożyc ciasto ,nadac mu kształy wałka o średnicy ok 3 cm ,pokroic na kawałki,obtoczyc w mące ,uformowac pulpety .W rondlu zagotowac osoloną wodę( ja gotowałm w niewielkiej ilości pozostałego rosołku - mniam ),wkładac pulpety ,ugotowane wyjmowac łyżką cedzakową .

 Podawac na gorąco ,polane roztopionym masłem.

Świetnie smakują z jakimś zdecydowanym sosem .Ja zrobiłam z 3/4 papryki czerwonej ,cukinii ,ogórka kiszonego ( chwilę pogotowałam ) ,następnie dodałam przecier pomidorowy ,trochę ketchupu ,doprawiłam solą ,pieprzem ,ociupinką cukru ,ziołami prowansalskimi ,natką pietruszki ,ostrą papryka 

czwartek, 13 marca 2014

Przepis pochodzi z Przyjaciółki 27.02/12.03/2014 

Doskonały pomysł .

Proste ,pyszne i bardzo aromatyczne .Polecam .Możemy podac z jakimś delikatnym sosikiem ,ketchupem  ,surówką , w formie małych klopsików - mniam

Przepis jak zwykle w oryginale ,w nawiasach moje zmiany 

Od siebie dodałam trochę zmielonych ( w młynku do kawy )suszonych grzybków ,trochę szczypiorku i ser cheddar 

 

50 dkg pieczarek ( ja dałam 40 dkg )oczyśc ,opłucz ,zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekaj .Dużą cebulę pokrój w kostkę zrumień na 1-2 łyżkach masłą .Dodaj pieczarki  ,przesmaż mieszając ,a potem duś ,aż odparuje cały płyn .Dopraw solą i pieprzem ,ostudz ( ja dodałam troszkę sosu sojowego i suszone zmielone grzybki ) .Do pieczarek dodaj 1-2 ugotowane na twardo jajka ( dałam dwa ) ,jajko surowe i,namoczoną i odciśniętą kajzerkę .po 3-4 łyżki startego żółtego sera ( u mnie cheddar )i tartej bułki .Wyrób i dopraw .Z masy formuj kotlety kotlety ,panieruj je w bułce tartej i usmaż na oleju 

smacznego!

środa, 26 lutego 2014

Zaskakująco dobre ,nawet bardzo .Można jeśc solo np z surówką ,polac sosem grzybowym( rewelacja !!!)  ,pomidorowym lub pomidorowo - ajvarowym (na szybko - trochę koncentratu pomidorowego ,kilka łyżeczek ajvaru + dobry ketchup ,czosnek przeciśnięty przez praskę ,sół ,pieprz ) .Do samej masy zamiast pieczarek można dodac przesmażone grzybki lub np suszone zmielone w młynku .Masa musi byc dobrze doprawiona ,bo inaczej może byc mdło i mało smacznie .Chyba ,że ktoś tak lubi lub musi 

Zamiast kotletów ,można formowac klopsiki ( te obtaczałam tylko w bułce tartej ) 

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 10/2012

Przepis podaję w oryginale ,a swoje zmiany tradycyjnie w nawiasach 

Składniki : 

1 główka białej kapusty ( moja ważył 1.30 )

2 średnie cebule 

3 jajka ( ja użyłam dwa )

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki bułki tartej ( dałam więcej )

3 łyżki mąki ( więcej ) 

sól 

olej 

pieprz 

2 łyżki kaszy manny ( ja dałam 4 kopiaste kaszki kukurydzianej - mogłam dac trochę więcej ,albo jeszcze jedno jajko jak w przepisie .Kotleciki mogłyby byc bardziej zwarte ,nie było napisane jakiej wielkości ma byc kapusta ,robiłam na czuja ) 

1.Kapustę starannie umyc i oczyścic ,a nastepnie podzielic na cwiartki i gotowac w niewielkiej ilości osolonej wody ,aż zmięknie .

Cebulę obrac ,drobno posiekac i podsmażyc na oleju ( ja dodałam jeszcze około 15 dkg pieczarek które razem z cebulką podsmażyłam ).Ugotowaną kapustę dokładnie osączyc ( mocno wycisnąc nadmiar wody ,bo jest jej sporo i pózniej masa może byc bardzo wodnista ) ,zemlec razem z cebulką i ewentualnie z pieczarkami ( co polecam - bo świernie pasują do kapusty )

2.Kaszę mannę ( kukurydzianą ) dodac do masy kapuścianej ,po czym dokładnie wymieszac i podgrzewac na wolnym ogniu przez 4-5 minut,ciągle mieszając .Odstawic do ostudzenia 

Następnie dodac 2 jajka ( ja jedno ) i natkę pietruszki .Masę doprawic solą pieprzem ( ja dodałam trochę sosu sojowego ) 

3.Z masy formowac małe ,płaskoe kotleciki .Panierowac je w mące ,a następnie w rozkłóconym jajku  oraz w bułce tartej .Smażyc na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju 

4 .Kotleciki starannie osączyc z tłuszczu na ręczniku papierowym 

Podawac z ziemniakami z wody lub ugotowanym na sypko ryżem 

Rady szefowej kuchni ( gazetowej )

Smak kotlecików można urozmaicic .Wystarczy oczyścic 250 g pieczarek ,drobno posiekac lub zetrzec na tarce o duzych oczkach i przesmażyc na margarynie ( fuj - lepsze masełko )z jedną pokrojoną cebulą .Nie dodac do mielonej kapusty i usmażyc kotlety 

poniedziałek, 17 lutego 2014

Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 10/2011

Bardzo proste i nie przypuszczałam ,że tak smaczne!!! .Wystarczy dac swój ulubiony sosik ( u mnie majonez+ śmietana + ketchup + czosnek +sól i pieprz ) ,sałatka i wychodzi genialnie prosty i smaczny obiad.Bez mięsa !  Bardzo syty - po jednym czułam się tak nabzdyczona ,że nie mogłam się ruszac .

Przepis podaję w oryginale ,i tradycyjnie w nawiasach swoje zmiany .

Składniki : 

1/2 szklanki mąki pszennej ( dałam ciut więcej ) 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

1 kg ziemniaków 

1 jajko i bułka tarta do panierowania 

sól i pieprz 

oregano lub bazylia do smaku 

Farsz:

2 średnie ogórki kiszone ( dałam trzy - odcisnąc z nadmiaru soku ) 

3 jajka ugotowane na twardo 

1 pęczek natki pietruszki 

1/2 parówki ( ja nie dałam ) 

od siebie dodałam szczypiorek ( zdecydowanie dodał smaczku )

100 g sera żółtego ( nie wiem czy było akurat 100 bo miałam kilka ścinek zamrożonych serów - głównie gouda ) 

1 łyżka majonezu ( dałam prawie dwie ) 

1.

Przygotowac farsz :

Wszystkie składniki pokroic w kostkę .Dobrze wymieszac .Przyprawic .Połączyc z majonezem .

2.

Ziemniaki ugotowac i ostudzic ,po czym przepuścic przez maszynkę ( można ugnieśc tłuczkiem z dziurkami ) Dodac oba rodzaje mąki ,bazylię lub oregano oraz 1 jajko ( ja dodałam oregano - około 1,5 do 2 łyżek ) .Wymieszac .Z masy wyrywac kawałki i formowac kulki,w środek wkłądając farsz ( ja odrywałam kawałek ,i na oprószonym blacie robiłam placek - na to nakładałam farsz i  zlepiałam  ) 

Zamknąc kulki i ukształtowac je tak ,aby nie było widac farszu ,a następnie nadac im podłużny kształt .Obtoczyc w rozkłóconym jajku i bułce tartej ,po czym smażyc na rozgrzanym oleju 

Od autora - można podawac je z sałatką przygotowaną z 2 dużych pomidorów ,posiekanej cebuli ,przypraw i majonezu 

 

Tak naładowałam farszu ,że na jedną porcję zabrakło .Zrobiłam kuleczki - do tego sos np pomidorowy i też pycha danie  

czwartek, 06 lutego 2014

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari - Kuchnia Polska .

Jak dla mnie cudowny przepis ,szybki ,dietetyczny ,przepyszny ,delikatny ,tani ,o nieograniczonych możliwościach .Przyprawiając przyprawą do mięsa wieprzowego ,ma się wrażenie ,że to prawie  mięsne kotlety .Możemy użyc dowolnych ulubionych przypraw ,czy ziół .Świetnie sprawdzi się szczypiorek ,cebulka jak u mnie ,włoskie zioła ,a do tego np sos pomidorowy .Polecam 

Przepis podaję w oryginale ,a swoje zmiany w nawiasach 

Składniki : 

75- 80 dag marchewki 

2 łyżki margaryny lub masła ( daję jedną i zawsze masło ) 

1 czerstwa bułka kajzerka lub 1/4 bagietki 

1/2 szklanki mleka 

garśc startego żółtego sera ( autorka - mogą byc wiórki różnych serów dostępne na wagę w wielu sklepach - ja dałam goudę i cheddara)

garśc posiekanej zieleniny ( koperek ,natka pietruszki tymianek - ja dałam natkę pietruszki )

2 jajka 

tarta bułka ,sól ,cukier ( pominełam )

przyprawa typu vegeta ( ja tym razem dałam trochę sosu sojowego ,soli i pieprzu ,ociupinkę gałki muszkatołowej i ostrej papryki )) 

czerwona cebula ( podsmażona - to mój dodatek ) 

tłuszcz do smażenia 

Marchewkę oczyścic ,zalac niewielką ilością osolonej wody z dodatkiem szczypty przyprawy warzywnej ( ja doprawiałam na końcu ) Dodac łyżeczkę masła ,przykryc i gotowac do miękkości na niewielkim ogniu ,odsączyc ( ja jeszcze trochę odparowałam ).Bułkę namoczyc w mleku ,pozostawic do napęcznienia i dobrze odcisnac .Marchewkę razem z bułką przepuścic przez maszynkę ( szkoda czasu i mycia .- można użyc tłuczka z oczkami ) ,wymieszac z tartym serem ,posiekaną zieleniną i jajkiem .Doprawic do smaku solą i cukrem ( lub jak ja sos ,pieprz ,sól i podsmażona ostudzona fioletowa cebulka ) .Formowac kulki wielkości orzecha włoskiego ( ogromna masa wychodzi - więc można ciut większe ),maczac w lekko ubitym pozostałym jajku i obtaczac w bułce tartej .Smażyc jak placki na rozgrzanym tłuszczu .Ja do masy dodałam jeszcze trochę bułki tartej .

Można jesc solo ,z makaronem ,ryżem ,chlebem 

Smacznego !!!

wtorek, 17 grudnia 2013

Pycha ! 

Szybko się  robi ,świetnie smakuje .Tylko kilka  składników  i już 

Potrzeba :

ciasto francuskie 

białą kiełbasę 

cebulę 

sól ,pieprz , sos sojowy jasny ,żółtko ,trochę mleka ,ziarenka czarnego sezamu .

Kiełbasę gotuję około 10 minut ( odstawiam do ostygnięcia i ściągam flaka ).Dużą cebulę podsmażam ,doprawiam solą ,pieprzem i sosem sojowym .Również odstawiam do wystygnięcia .Ciasto francuskie kroję  na  pasy,o szerokości trochę większej niż kiełbasa z farszem  .Kładę na nie białą kiełbasę i cebulkę .Zawijamy cukieraska ,albo inne dowolne kształty .Dokładnie przyciskam złączenie ( dociskając np widelcem ) .Smaruję żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka .Końce lub całośc posypujemy sezamem .Wkładam do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy do zrumienienia .Świetnie smakuje z błyskawicznym sosem chrzanowym .Do garczka wkładam kilka łyżeczek ostrego chrzanu ,dolewam trochę śmietany kremowej .Doprawiam solą i pieprzem .Chwilkę podgrzewam i gotowe 

Świetnie smakuje jako przegryzka do zupy krem ziemniaczanej z dodatkiem chrzanu 

czwartek, 21 listopada 2013

Przepis pochodzi z gazetki biedronkowej z początku tego miesiąca .Przepis specjalnie dla tego przybytku przygotował p .Jakub Kuroń - tak ,tak syn sławnego p.Macieja .

W sumie miałam nie pokazywac tego przepisu ,bo jak dla mnie jest po prostu  beznadziejny w smaku ,mdły ,bez wyrazu( musiałam kombinowac z dodatkami w ostatniej chwili ) .Często korzystam z przepisów rodziny Kuroniów i powiem szczerze ,że jeszcze nigdy nie czułam się tak zawiedziona .Moja znajoma która również się skusiła ,pobiegła na zakupy i zaserwowała swojej rodzince( wg przepisu ) czuła się rozczarowana ,chociaż powiem po cichu że  gustuje w delikatnych ,mało doprawionych potrawach ,więc coś w tym jest .Sama lubię zjesc coś delikatnego ,ale nie mdłego 

Ale ,ale ! - po doprawieniu po swojemu ,zrobieniu prawdziwego lub przynajmniej podobnego sosu tatarskiego ,a nie jakiegoś dziwnego wynalazku smakuje to przepysznie .

Polecam sam pomysł ,resztę radzę zrobic po swojemu !

Przepis podam w oryginale ,ze swoimi zmianami w nawiasach 

Składniki :

opakowanie piersi z kurczaka ( ja dałam mieloną łopatkę - pół kilo ) 

pół strąka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 

pęczek posiekanej natki natki pietruszki ( dałam mniej )

1 białko ( dałam całe jajko )

3 łyżki bułki tartej ( dałam bułkę namoczoną w mleku ) 

olej 

sól i pieprz 

ja od siebie dodałam dwie posiekane i podsmażone cebulki ,ostrą paprykę i przyprawę do gyrosa .Można oczywiście dodac oregano ,bazylię ,majeranek lub inne ulubione zioła 

Sos tatarski ?

150 ml majonezu 

pęczek posiekanego szczypiorku(dałam mniej )

pęczek posiekanego koperku ( dałam mniej )

100 g pokrojonych w kostkę ogórków kwaszonych 

sól ,pieprz 

Sos mdły ,bez wyrazu ,jakiś taki dziwny  .Nie miałam zbytnio czasu ,żeby go dopieścic ,na szybko dodałam trochę marynowanych pieczarek ,mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ,dużo soli ,pieprzu 

Przygotowanie :

1.Przygotuj sos:majonez wymieszaj z pozostałymi składnikami ,dopraw do smaku solą i pieprzem i schłodz w lodówce 

2.Piersi z kurczaka zmiel w maszynce .Dodaj paprykę ,natkę pietruszki ,białko ,łyżkę bułki tartej oraz sól i pieprz ( albo namoczoną jak ja bułkę ,jajko i cebulkę ) Wyrób na jednolitą masę i uformuj wałeczki wielkości serdelków 

3.Mięso obtocz w bułce tartej ,smaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju .Wałeczki podawaj z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami .

W swoim życiu jadłam różne sosy tatarskie .Każda rodzina ma swój ,mniej lub bardziej dobry ,z różnymi dodatkami ,ale takiego to jeszcze nigdy nie jadłam 

niedziela, 10 listopada 2013

Przepis pochodzi z gazetki Dania Za Grosik z 6/2010 r 

Całkiem ,całkiem smakują .Są bardzo wilgotne i mięciutkie .Co prawda smakują ciut inaczej ,konsystencja mięska też się dośc różni od prawdziwego mielonego ,ale naprawdę dobrze smakują te oszukańce .Ilościowo też wychodzi tego dobra więcej., a całośc daje dośc tanie danie .Robiłam z tego przepisu również pulpety w różnych sosach i tez były bardzo smaczne 

Przepis podaję w oryginale ,od siebie dodałam tylko trochę przyprawy do mięsa mielonego i ostrej papryki .

Składniki :

3 duże ziemniaki 

2 cebule 

olej 

60 dkg mielonego mięsa ( u mnie 500 dkg mielonej łopatki ) 

3 ząbki czosnku 

2 jajka 

zioła prowansalskie 

tarta bułka 

łyżka masła 

sól i pieprz

Ziemniaki wyszoruj ,obierz ,ugotuj w osolonej wodzie ,ostudż ( możesz też wykorzystac ziemniaki które zostały z poprzedniego dnia ) Przepuśc przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa .Cebulę obierz ,pokrój w kosteczkę ,podsmaż na rozgrzanym oleju .Ziemniaki i cebulę wymieszaj z mielonym mięsem ,dodaj roztarty czosnek ,roztrzepane jajka ,zioła prowansalskie ,sól i pieprz do smaku .Wyrób ręką jednolitą masę ,formuj owalne płaskie kotlety .Obtocz w bułce tartej ,smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano i i chrupiąco .Na samym końcu na każdym połóż wiórek masła i pozwól ,by wsiąkło .

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino