Tysiące pasji i uspokojeń

Sosy

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Prosty ,aromatyczny ,gęsty i  własnej roboty .Polecam 

Składniki : 

1 cebula 

2 dojrzałe duże pomidory ( najlepiej malinówka ) 

1 papryka  czerwona

2 duże ząbki czosnku 

garśc świeżych ziół ( oregano ,bazylia ,majeranek + 2 gałązki rozmarynu )

łyżeczka soli 

pół lub więcej pieprzu 

Kroimy cebulę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ( uwaga ,ma byc szklista ,a nie spalona ) ,dodajemy pokrojone pomidory i paprykę .Dusimy do miękkości .Kilka minut przed końcem dodajemy zioła ,czosnek ,sól i pieprz .Calośc miksujemy .

polecam !

Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Anię 

 

Warzywa psiankowate 2014

20:02, lutka40 , Sosy
Link Komentarze (15) »
niedziela, 02 września 2012

Najprostsza ,pyszna ,nadająca niesamowity smak wszystkiemu co w niej zamarynujemy .Szczególnie pysznie smakują warzywka ( zielona fasolka to poezja ).Przepis zgapiony z jakiegoś programu kuchnia tv ,na szybko zapisany na malutkiej karteluszce 

Robiłam ją z wieloma sosami sojowymi ,ale najlepiej smakuje z japońskim sosem sojowym Kikkoman 

Ilośc marynaty uzależniona jest od ilości mięska czy warzyw .Ile potrzeba tyle robimy 

Do miseczki wlewamy sos sojowy ,dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku ( 2-3) ,pokrojoną w cieńkie plasterki ostrą paprykę czerwoną ( kawałek ) ,dodajemy ocet ryżowy ,szczyptę cukru .Wszystko razem mieszamy .Wkładamy mięsko .ja tym razem zrobiłam polędwiczkę wieprzową ( tzn wsadził ją mój mąż ,nawet nie czyszcząc jej z błonek )  

Mnie osobiście ,chociaż mężowi również bardzo smakuje zielona fasolka i cukinia zrobiona w tej marynacie .Smakuje rewelacyjnie .Kiedyś np cukinię podsmażałam na patelni ,teraz ,żeby ograniczyc tłuszcz ,gotuję ją krótko w wodzie ( posolonej) .Tak samo  fasolkę( tym razem mrożoną ).Na patelnię przekładam warzywka ,zalewam marynatą i smażę do redukcji marynaty .Pycha  .Można jeszcze ciepłą ,prosto z garnka przełożyc do marynaty i zostawic do lekkiego  ostygnięcia i dopiero podsmażac .Smakuje wtedy jeszcze lepiej

 

Posypane sezamem smakują wybornie

18:34, lutka40 , Sosy
Link Komentarze (23) »
środa, 08 sierpnia 2012

Idealna do surówek ,sałatek i smażenia .Po prostu pycha

Kilka ziarenek pieprzu ,ze dwa ,trzy ziela angielskiego ,kilkanaście małych suszonych pomidorków ,suszonych strączków chilii ,,trzy ząbki czosnu i kilka listków bazylii .Po kilku dniach listki trzeba wyciągnąć

 

16:56, lutka40 , Sosy
Link Komentarze (22) »
sobota, 04 sierpnia 2012

Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata ( Argentyna ) 

Według gazetki to skrzyżowanie europejskiego winegretu z południowoamerykańską salsą .Chimichurri podaje się do dań z grilla,jest też doskonałą marynatą do argentyńskiej wołowiny .Najlepiej smakuje po dwóch dniach leżakowania w lodówce ,kiedy wszystkie składniki się przegryzą

Powiem tyle to jest pyszne .Polałam nim grillowane warzywka ,niestety foto brak bo trzeba było szybko się ewakuować tak zaczeło lać  

Przepis podaję w oryginale

Potrzebujemy :

4 suszone chili

5 ząbków czosnku

1 duża cebula

1 łyżeczka soli morskiej

po 2 łyżki octu i oleju

ewentualnie świeże zioła ( ja dałam natkę )

Rozkrusz chili w możdzierzu .Posiekaj cebulę ,natkę i czosnek ,wymieszaj z solą i chili przełóż do miski .Zagotuj  ocet z trzema łyżkami wody ,polej posiekane składniki .Nie przerywając mieszania ,powoli wlewaj olej .Na koniec możesz dodać zioła .

 

16:25, lutka40 , Sosy
Link Komentarze (14) »
niedziela, 17 czerwca 2012

Pomysł ,a raczej malutką jego część zaczerpnełam z książki Kuchnia Doskonała Pola Martina i innych .Kiedyś napewno skorzystam z oryginału ,bo wydaje mi się ,że może wyjść z tego coś pysznego .Nie podam przepisu z książki bo znacznie różni się od mojego ,więc praktycznie przepis jest mojego pomysłu .Powiem szczerze ,że na dzień dzisiejszy taka wersja kalafiora odpowiada mi sto razy bardziej niż stary dobry kalafior z masełkiem i bułką tartą .

Sos :

4 zabki czosnku ( duże ) posiekałam + mała szalotka .Chwilkę razem przesmazyłam ,dodałam kawałek zielonej i żóltej papryki ,do tego mocno dojrzały pomidor pokrojony w kosteczkę .Do całości dodałam kilka łyżek ostrego ketchupu ,pieprzu ,papryki i garść świeżej posiekanej bazylii .Takim sosem polałam ugotowane różyczki kalafiora . 

 

19:15, lutka40 , Sosy
Link Komentarze (18) »
sobota, 16 czerwca 2012

Bardzo aromatyczny i intensywny ,Tylko dla wielbicieli 

 

Dwie cebule pokrojone w plasterki ,podsmażyłam razem z czterema( dużymi ) ząbkami czosnku .Dodałam puszkę pokrojonych pomidorów ,pół kilo mięsa mielonego wołowo - wieprzowego .Doprawiłam posiekanym plasterkiem imbiru ,kminem rzymskim ,odrobiną curry ,pieprzu i ostrej papryki .Do tego dodałam na koniec kilka łyżek ostrego ketchupu

19:55, lutka40 , Sosy
Link Komentarze (14) »
środa, 30 maja 2012

Kolejny błyskawiczny sos .Pyszny ,aromatyczny .

Ma niewielkiej ilości masła podsmażamy cieniutko pokrojonego pora ( białą część ) .W rondelku do bulionu lub rozpuszczonej kostki dodajemy zawarość patelni ,dodajemy sól ,pieprz ,ostrą paprykę .Dodajemy śmietanę .Mozna również dodać odrobinę gałki muszkatołowej

11:45, lutka40 , Sosy
Link Komentarze (10) »

Bardzo delikatny i sto razy lepszy niż kupny .Robi się go błyskawicznie .Najlepiej smakuje ze świezym groszkiem ,ale z powodzeniem można zastapić go konserwowym z puszki

Na patelni rozpuszczamy trochę masła ,dodajemy groszek ( u mnie konserwowy ) ,smażymy chwilę mieszając żeby każde ziarenko było obtoczone w maśle .Do rondelka nalewamy trochę bulionu ( albo rozpuszczamy kostkę np wołową ) ,dodajemy zawarość patelni .Całość doprawiamy pieprzem ,solą i śmietaną .Gotowe .Jak sos jest za rzadki zagęszczamy mąką .

11:37, lutka40 , Sosy
Link Komentarze (12) »
niedziela, 11 marca 2012

Robię tak

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/03/Sos-do-spagetti.html

Tym razem do całości dodałam dodatkowo kilka pieczarek ,puszkę pomidorków krojonych ,granulowany czosnek i dwie fioletowe cebule

10:17, lutka40 , Sosy
Link Komentarze (6) »
czwartek, 17 marca 2011

Sos do spagetti

Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego ,3 ząbki czosnku, 1duża czerwona papryka ,1 cebula,3 łyżeczki oregano,2 łyżeczki bazylii,1 łyżeczka tymianku, 2 srednie marchewki,1 słoiczek przecieru pomidorowego, 6 łyżek ostrego ketchupu w słoiczku np Kotlin ,szklanka soku pomidorowego,kostka mięsna z dodatkiem papryki

Do rondla wlać odrobinę oleju wrzucić posiekaną cebulę,pokrojona paprykę  i startą na tarce jarzynowej marchewkę.Chwilę podsmażyć.Dodać mięsko . Następnie wlać sok pomidorowy,koncentrat ,ketchup,dodać zioła,czosnek .Doprawić pieprzem,papryką ostrą i łagodną dodać kostkę .Gotować około 20 minut .

Pycha

12:26, lutka40 , Sosy
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino