Tysiące pasji i uspokojeń

Nalewki

niedziela, 04 września 2011

Brzoskwiniówka 

Potrzebujemy : 2 kg brzoskwiń ,1 litr wódki ,1 kg cukru

Owoce umyć ,przepołowić ,usunąć pestki ,pokroić na kawałki .Ułożyć je warstwami w słoju ,przesypując cukrem.Zalać wódką ,szczelnie zamknąć .Odstawić przynajmniej na tzry miesiące w ciemne miejsce .Po tym czasie rozlać do butelek ,szczelnie zakorkować ( przelewać przez gazę lub gęst sitko) .Póżniej w czasie mrożnych dni delektować się pyszną nalewką i wspominać słoneczne ,piękne dni

 

środa, 13 lipca 2011

Smorodinówka - ile lat ma ten przepis nie pamiętam ,pewnie dużo ,bo kartka już żółta ,podarta .Przepis kiedyś  miała moja babuszka ,a od kilkunastu lat ja .Kiedyś kiedy spirytus był trochę tańszy robiłam w 100% wg tego przepisu .Teraz wychodzi trochę astronomiczna cena za całość ,tym bardziej ,że mam jeszcze w planach starą jak świat nalewkę leczniczą z miodu gryczanego ,mandarynkową ,brzoskwiniową i wiele innych zresztą jak co roku .Składniki podam jak w przepisie.Pozmniejszałam ilość składników i jest naprawdę super 

3kg dojrzałych czarnych porzeczek  9 ja daję około 1,20kg) czarnych porzeczek , 1 i 1/2 litra spirytusu ( 95% ) ja daję 0,5 litra , 1 i 1/2 litra czystej wódki ( ja daję 0,5 litra ) ,3/4 kg cukru ( ja na tą ilość ) daję 200 g .Jeżeli ktoś lubi można dodać 4- 5 gożdzików ,kawałek cynamonu ( ja daję rzadko 

Porzeczki przebieramy i czyścimy .Wkładamy do dużego słoika .Dolewamy wódkę i spirytus i dodajemy ewentualnie cynamon i gożdziki .Odstawiamy w ciemne miejsce na około 6-7 tygodni .Następnie zlewamy nalewkę .Owoce pozostałe w słoiku zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na następne 6- 7 tygodni .Sok który powstanie z porzeczek mieszamy z nalewką .Przepuszczamy całość przez gazę lub drobne sitko i przelewamy do butelek z ciemnego szkła i niestety odstawiamy na 7 miesięcy .Możemy wykorzystać ponownie porzeczki zasypując je kolejny raz cukrem ,i uzyskamy wtedy jeszcze minimalną ilość nalewki ( ( ja mówię na to siki ) Dalej CZEKAMY ,CZEKAMY I JESZCZE RAZ CZEKAMY .

Póżniej po prawie 13miesiącach delektujemy się niesamowitym smakiem i aromatem .Jak dla mnie Smorodinówka jest królową nalewek ( jedna uwaga pod warunkiem ,że jest wykonana z nie pryskanych owoców i bardzo dojrzalych )

Przy okazji stłuklam swój słoik do nalewki trochę mniejszy i musiałąm zrobić w większym  przeznaczonym do czego innego

 

O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino