Tysiące pasji i uspokojeń

Śniadaniowo

piątek, 02 sierpnia 2013

Wafelki do lodów .Pakujemy do nich co nam się podoba ,a do tego ile talerzy mniej do zmywania 

U mnie nadziane: .

I- serkiem fromage o smaku czosnku ,papryka kolorowa ,sałata

II- parówka ( sposób podania zgapiony z jakiejś gazety- nacinamy cieniutko  i gotujemy  ) ,papryka ,sałata 

III- MÓJ ULUBIONY -twarożek z ociupinką cukru i śmietany ( nie może byc za bardzo wodnisty ),do tego owoce i sok z czarnej porzeczki lub jagody

IV - Serem camembert 

sobota, 09 lutego 2013

Ser mozzarella  panierowany wiadomo - jest przepyszny.Próbowałam .Wiem i potwierdzam .Dodatek grzanek sprawia ,że ser nabiera całkiem innej mocy i tworzy z grzankami przepyszny duet .Niby to samo ,ale jednak co innego Osobiście po prostu uwielbiam i tyle ,a każdy nowy pomysł na wykorzystanie sera jest u mnie mile widziany  ..Zestaw tych pyszności można zaserwowac sobie np na śniadanie ( jak dla mnie ,mającej  nadal problem śniadaniowy to ciut za bogato ,ale na drugie sniadanko,czy też na kolację to i owszem .Myslę ,że nawet na obiad w upały ,ze świeżymi .prosto z krzaczka pomidorkami to pewnie nieziemskie smaki..Proste ,ale jednocześnie takie .......No właśnie ? Jakie ?

Przepis pochodzi z kalendarza z 2013r .Podaję w oryginale ,swoje zmiany w nawiasach

 

 

Składniki : 

300 dkg sera mozzarella ( dodatkowo od siebie oprószyłam czeronym tureckim pieprzem i przyprawą ( ziołami ) do pizzy )

jajko 

4 łyżki mąki 

6 łyżek bułki tartej 

3 pomidory 

cebula 

sól,

pieprz 

ząbek czosnku

3 gałązki bazylii 

1/2 bułki wrocławskiej ( czerstwej ) 

4-6 łyżek oliwy 

kilka listków sałaty 

Ser lekko schłodzic( wsadziłam na chwilę do zamrażarki ) ,pokroic w grube słupki .Ser oprószyc mąką ,zanurzyc w roztrzepanym jajku , a następnie panierowac w bułce tartej 

Pomidory pokroic w cząstki ,usunąc pestki ,miąższ pociąc w kostkę ,

Na patelni rozgrzac trzy łyżki oleju .Porcjami wkładac słupki serowe i smażyc na złoty kolor ze wszystkich stron 

Obrac cebulę i czosnek ,posiekac ,wymieszc z pomidorami ,przyprawic solą i pieprzem .

Bułkę pociąc na grube kromki ( ja miałam wielgaśnego rogala ),posmarowac pozostałym olejem .Kromki bułki zrumienic w piekarniku ( opiekacz ) .Na grzankach rozłożyc pomidory wymieszane z cebulą i czosnkiem ( + kapka oleju ).Paluszki rozłożyc na półmisku udekorowanym sałatą .Podawc z przepysznymi oczywiscie grzankami 

środa, 08 sierpnia 2012

Na drugie sniadanko

Bułka kukurydziana( posmarowana almette śmietankowym ) ,plasterki chorizo ,plasterek camembera pokrojony na kawałki ,ogórek małosolny robiony przez mojego męża ,papryka żółta i czerwona + kilka kawałków sałaty

wtorek, 07 sierpnia 2012

Banan ,brzoskwinia ,jeżyny ,borówki ,jadody kamczackie,starta na tarce papierówka .

Całość polana sosem zrobionym z jogurtu O% ,z kropelką aromatu waniliowego i odrobiną miodu dla słodyczy .

Takie coś mogę jeść nawet codziennie .Lekko ,zdrowo ,nie muląco 

 

 

niedziela, 29 lipca 2012

Przepis zgapiony z kanapki sprzedawanej w pobliskim sklepie .Smakuje świetnie Kombinacji może być wiele .Zamiast masłem bułkę smaruje się twarożkiem homo wymieszanym z przyprawą do tzatzkiki ,albo miesza się z ząbkiem czosnku ,doprawia solą ,pieprzem ,oregano lub bazylią .Na to sałata ,pomidor ,ogórek ,kawałek kurczaka z wczoraj  i buła gotowa

wtorek, 17 lipca 2012

Od dziecka czyli od zawsze NiIE  LUBIĘ  śniadań ,nie mam na nie czasu ,żle się czuję ,bardzo ociężale .Wiadomo śniadanie to podstawa i najważniejszy posiłek w ciągu dnia .Dlatego od czasu do czasu próbuję zmienić coś, z reguły z marnym skutkiem .Ostatnio trochę się zawziełam i jadam to co mnie nie przymula .Czyli lekko ,owocowo ,zdrowo ..Być może się przełamię na stare lata .O dziwo uwielbiam patrzeć na śniadania wogóle ,czy na osoby je jedzące ,ale mnie osobiście satysfakcjonowała zawsze  szklanka ,dwie ,albo trzy parującej ,piekielnie mocnej kawy .Druga rzecz to w zastraszającym tempie zbliża się nasza kolejna wakacyjna przygoda ,na której nie chcę wyglądać jak uturlana foczka ,a niestety moja D..a jakby nie należała do mnie ,żyje swoim własnym życiem i jak to u tarczycowych nie pyta się i tyje od samego patrzenia nawet na marchewkę  .Więc mimo pilnowania się ,przestrzegania pewnych zasad zawsze dwa kroki w przód ,dziesięć w tył i tak w kółko 

Dlatego pokatuję Was przez jakiś( znowu !) czas swoimi dietetycznymi śniadaniowymi i nie tylko wynalazkami  

Dzisiaj dzielnie na śniadanie zrobiłam sobie taką szklaneczkę zdrowych pyszności .owoce wszystkie z działeczki więc korzystam podwójnie 

Wiśnie nie pryskane ,nabrzmiałe ,soczyste ,strzelające sokiem po ścianach

zsiadłe mleko - niestety kupne

musli bananowe z chrupkami czekoladowymi

jagoda kamczacka

borówka amerykańska

Uf zaliczone i bardzo smaczne 

 

 

 Wczoraj : 

truskawki

płatki śnaidaniowe

mleko

Też pyszne

 

 

niedziela, 15 lipca 2012

Szybka sałatka

2 jajka na twardo

plasterk szynki konserwowej

plasterek szynki drobiowej

duży konserwowy ogórek

szczypiorek

majonez ,sól ,pieprz

poniedziałek, 09 lipca 2012

Mięciutkie ,pulchniutkie ,słodziutkie ,wciągające i mega pyszne bułeczki pełne jagódek .Z kubkiem mleka pycha

Zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu :

5 płaskich łyżeczek drożdży instant

szklanka mleka

3 łyżki cukru

kilka kropel olejku waniliowego

50 dkg mąki

6 łyżek masła

2 jajka

1/4 łyżeczki soli

40 dkg jagód

2 łyżki cukru pudru

Do posmarowania jajko rozbełtane z mlekiem

Drożdże ,mleko ,cukier wymieszaj ,dodaj olejek waniliowy .Wlóż przesianą mąkę ,stopioną letnią margarynę ,jedno całe jajko i jedno żółtko ( białko odstaw ) i sól .Wyrób elastyczne .odchodzące od ręki ciasto ( wyrabiałam około 15 minut ) .Podziel na 12 placuszków .Na każdym połóż porcję oczyszczonych owoców ,oprósz je cukrem pudrem .Zlep ,formując bułki .Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,odstaw na 40 minut  w ciepłe miejsce.Przed wsadzeniem do piekarnika  pędzelkiem posmaruj bułki rozbełtanym jajkiem z mlekiem .Piecz około 20 minut w temp 170 C .

Z tego przepisu robiłam już :

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/05/Buleczki-sniadaniowe-z-bialym-serem-jabluszkami-z.html

 http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/01/Sniadaniowe-bulki-z-owocami.html

 

 

wtorek, 29 maja 2012

To nie sa lody jakich się można by się spodziewać ,to pyszna masa serowa o konsystencji i fakturze przypominająca lody ,stąd też pewnie i ich nazwa .Przepis pochodzi od mojej ulubionej autorki książek kulinarnych p .Małgorzaty Caprari - Robimy imieniny.Autorka nad przepisem dodaje taką uwagę ,że jest to świetny pomysł na spotkanie towarzyskie w czasie letnich upałów ( pod warunkiem oczywiście ,że spotkanie nie odbywa się wieczorową porą i nie są serwowane drinki ,bo jakoś takie połączenie wydaje mi się nie do przyjęcia ) .Rano ,czy przed południem jak najbardziej .Na tarasie w lekkich promykach słoneczka ,ze świeżą bagietką to jest to  

Kiedyś robiłam te lody bardzo często bo uwielbiał je mój syn ,a póżniej jak to bywa przejedliśmy się i przepis poszedł w odstawkę .Teraz znowu wraca do łask .Tym razem dodałam rzodkiewki ,za dużo rzodkiewek ,które puściły trochę soku  i konsystencja nie była tak zwarta jak potrzeba ,ale i tak obłędnie dobra ,delikatna ,puszysta ,kremowa chłodna ,po prostu bajka .Żaden serek nie umywa się do tych'' lodów ''

Potrzebujemy :

30 dkg tłustego białego sera ( takiego jak na sernik - ja daję wiaderkowy

20 dag naturalnego gęstego jogurtu - ja daję bałkański

3 łyżeczki żelatyny

pół szklanki śmietany kremówki

duża garść posiekanej zieleniny ( może być mieszana ) : szczypiorek ,bazylia ,koperek ,estragon itp co kto lubi

sól ,pieprz lub mielona papryka - ja daję wszystko  

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody ,a gdy napęcznieje podgrzewać na niewielkim ogniu ,stale mieszając ,dopóki się nie rozpuści .Ostudzić do temperatury pokojowej .Ser przetrzeć przez sito lub zmiksować z jogurtem dodać letnią żelatynę - ja daję zimną ( jak dajemy wiaderkowy można odstąpić od tej czynności )  ,posiekaną zieleninę i doprawić do smaku solą ,pieprzem .Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę ,delikatnie połączyć z masą serową i przełożyć do formy lub foremek  ( trzeba wyłożyć ją folią ) Przykryć folią i wstawić do lodówki pod zamrażalnik na 3 godziny ( ja zostawiam prawie zawsze na całą noc ).Przed podaniem wyłożyć na pólmisek i przybrać gałązkami zieleniny .Kroić na porcje jak ciasto ,albo z foremek wyciągnąć zgrabne babeczki 

 

 

wtorek, 22 maja 2012

 Wg mnie najlepszy przepis drożdżowy na bułki z jakim miałam do czynienia .Zawsze się udaję ,ciasto jest mięciutkie ,super się wyrabia ,a  bułeczki wychodzą po prostu idealne

Tym razem na nadzienie użyłam podsmażony rabarbar z jabłuszkami ze słoiczka i biały ser zwymieszany z odrobiną śmietany ,cukru i budyniu bananowego ( proszek )

5 płaskich łyżeczek drożdży instant

szklanka mleka

3 łyżki cukru

kilka kropel olejku waniliowego

50 dkg mąki

6 łyżek masła

2 jajka

1/4 łyżeczki soli

25 dkg miękkich owoców

2 łyżki cukru pudru

Do posmarowania jajko rozbełtane z mlekiem

Drożdże ,mleko ,cukier wymieszaj ,dodaj olejek waniliowy .Wlóż przesianą mąkę ,stopioną letnią margarynę ,jedno całe jajko i jedno żółtko ( białko odstaw ) i sól .Wyrób elastyczne .odchodzące od ręki ciasto ( wyrabiałam około 15 minut ) .Podziel na 12 placuszków .Na każdym połóż porcję oczyszczonych owoców ,oprósz je cukrem pudrem .Zlep ,formując bułki .Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,odstaw na 40 minut  w ciepłe miejsce.Przed wsadzeniem do piekarnika  pędzelkiem posmaruj bułki rozbełtanym jajkiem z mlekiem .Piecz około 20 minut w temp 170 C .Wychodz  z tego 12 pięknych buleczek 

 Oryginała przepisu jest tu :

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2012/01/Sniadaniowe-bulki-z-owocami.html

Tym razem zamiast margaryny użyłam masła i wyrabiałam około 20 minut.Reszta bez zmian

środa, 16 maja 2012

Tortilla pszenna ze szpinakiem - ostatnio bardzo smakuje mojemu dziecku( kiedyś jadł z bułkami zwykłymi ) ,i często zabiera sobie ze dwie do szkoły na drugie śniadanie 

Potrzeba : 

pierś z kurczaka 

sałata 

pomidor 

ogórek konserwowy 

szczypiorek 

ketchup 

majonez 

Pierś z kurczaka posypuję przyprawą złocistą  do kurczaka ,smażę na niewielkiej ilości oliwy ,podlewając delikatnie wodą .Studzę .Tortillę podgrzewam na suchej patelni ,po ostygnięciu smaruję cała majonezem ,kładę na to sałatę ,mięsko ,pomidorka ,szczypiorek .Zawijam w sreberko i gotowe

środa, 25 stycznia 2012

No właśnie - jak niewiele potrzeba ,żeby być w kulinarnym niebie .

Tylko ,a może aż jajecznica .Ale jaka ? Z kurek mieszkających sobie na wsi( prawie zabitej dechami )  ,spokojnych ,dopieszczanych ,które chadzają sobie po obejściu jedząc smakołyki  zaznaczam tylko zdrowe .Co to za smak ,aromat .Zaraz przypomniały mi się stare dobre czasy ,gdy takie jajeczka jadało się bardzo często  .

Koniecznie na dobrym masełku i ze szczypiorkiem . 

 

 

środa, 18 stycznia 2012

Przepis pochodzi  z gazetki Ciasta za grosik - wydanie specjalne 8/2011

Moja niechęć do wypieków drożdżowych jest wszystkim znana ,ale czasami przełamuję się widząc jakiś przepis .Tak też było i tym razem .Przepis zwrócił moją uwagę nie jakimś oszałamiającym zdjęciem ,ale składnikami które miałam w domu pod ręką .Wydawał mi się szybki ,prosty jak drut ,i w razie wpadki nie szkoda by było nakarmić nim ptaki .Niestety ptaszki nie dostały okruszka .Wyszły mięciutkie ,pulchniutkie ,idealne .Co najważniejsze dzisiaj rano były równie miękkie jak wczoraj .I tym właśnie podbiły moje serce na wieki wieków .Składniki odmierzone idealnie co rzadko się zdarza ( podsypałam dosłownie z 1 dkg mąki ,bo przecież szklanka szklance nie równa ,tak samo łyżeczka )

Przepis podaję jak w gazetce 

Potrzebujemy :

5 płaskich łyżeczek drożdży instant

szklanka mleka

3 łyżki cukru

kilka kropel olejku waniliowego

50 dkg mąki

6 łyżek margaryny

2 jajka

1/4 łyżeczki soli

25 dkg miękkich owoców ( maliny ,wiśnie truskawki - ja dałam jabłuszka z cukrem i cynamonem )

2 łyżki cukru pudru

płatki owsiane i ewentualnie rodzynki do posypania ( pominełam  posmarowałąm tylko rozbełtanym żółtkiem )

Drożdże ,mleko ,cukier wymieszaj ,dodaj olejek waniliowy .Wlóż przesianą mąkę ,stopioną letnią margarynę ,jedno całe jajko i jedno żółtko ( białko odstaw ) i sól .Wyrób elastyczne .odchodzące od ręki ciasto ( wyrabiałam około 15 minut ) .Podziel na 12 placuszków .Na każdym połóż porcję oczyszczonych owoców ,oprósz je cukrem pudrem .Zlep ,formując bułki .Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,odstaw na 40 minut  w ciepłe miejsce .Białko ubij na rzadką ,lejącą się pianę ,posmaruj buleczki ,posyp płatkami owsianymi i ewentualnie rodzynkami .Piecz około 20 minut w temp 170 C .Wychodz  z tego 12 pięknych buleczek 

sobota, 26 listopada 2011

Kaki ,jeżyny ,maliny .Wszysko polane truskawkowym jogurtem . Pychota 

 

środa, 23 listopada 2011

Jajeczka na twardo nadziewane sałatką

http://pasjeiuspokojenia.blox.pl/2011/07/Salatka-golabki-z-salaty.html

i zółtkiem wymieszanym ze szczypiorkiem i majonezem

Do tego pomidorek .Bez białego  chleba ( nie jem od tygodnia i podziwaim siebie ,że daję radę )

 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
Adres -lutka40@gazeta.pl
Blogi które czytam pasjami i które są dla mnie inspiracją
Ciekawe- dom i ogród
Do poczytania
Jestem pod wrażeniem
SŁUCHAM
Zagraniczne inspiracje
Zdrowo
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters Kod HTML: Durszlak.pl Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2016 ,
mecca bingo | Platinum Play | Online casino list | soccer | Casino